Home    Kernkind    Visie    Over mij   Ouder en kindcoaching   Kernkindmethode  Activiteiten  Blogs  Contact         
 

De kernkindmethode is een manier om het kind en de ziel bij elkaar te brengen of bij elkaar te houden en zo te voorkomen dat er allemaal (onverwerkte)emoties in de weg gaan staan in de ontwikkeling van het kind. Dat begint met bewustwording over de ziel in verbinding met het kind in ontwikkeling. Kernkind helpt het kind in zijn eigen kracht en centrum te komen en vanuit eigenheid zichzelf te laten zien aan de wereld zonder oordeel of label. Kernkind is een basisvisie en werkt het beste samen met anderen visies uit reguliere pedagogiek, zorg, psychiatrie, onderwijs en kinderopvang. Kernkind staat dan ook een voor integratieve benadering van het kind en werkt samen met mensen die open staan voor deze samenwerking en bereid zijn hier in praktijk verder in te ontwikkelen.

De ziel van het kind
De ziel van het kind is dat deel van het kind, wat voelt en wat alleen het kind kan voelen. Deze voelt waar hij of zij heen wil en geeft directe signalen aan de rest van het lichaam. Vanuit deze ziel ontstaat geestelijke en lichamelijke gezondheid, maar ook gedrag. Het gedrag van het kind bekijken we niet meer vanuit goed of fout, maar als een signaal van de ziel. Dit kun je in de opvoeding zo bekijken maar ook in onderwijs of kinderopvang.

Bij kernkind voeden we deze ziel door het praktisch te maken voor de omgeving van het kind en voor het kind zelf. We begeleiden het kind vanuit de ziel en geven het handvatten in het dagelijkse leven. We gaan ervan uit dat het kind zijn of haar ziel afsluit van het fysieke lichaam als het ergens in het fysieke lichaam stagneert. Dit heeft gevolgen voor geestelijk en lichamelijke gezondheid maar ook in de ontwikkeling van talent.

De kernkindmethode kijkt naar wat het kind nodig heeft vanuit de ziel. De kernkind methode wordt doorgegeven door professionals die tevens intuïtief werken. Zij helpen het kind handen en voeten te geven aan wat hij of zij wil, op eigen kracht. Dat kan thuis zijn, op school zijn of ergens anders. Het kind leert zelf aangeven waar de problemen zijn, het leert zichzelf uiten, het leert zichzelf te zijn en hier kracht uit te halen, het leert zichzelf ervaren binnen een groepsproces. Bij elke stap die we zetten krijgt het kind een stem en leert het uiting te geven aan wat het van binnen voelt. Het kind wordt bewuster van zichzelf en hier vorm aan te geven.

Bij de kernkindmethode gaan we ervan uit dat het kind stagneert als de ziel geen ruimte krijgt en niet gehoord wordt. We richten ons daarom voornamelijk op doorstroming van binnen naar buiten. Je bent goed zoals je bent. Je mag zijn wie je bent. Je wordt gehoord. Je bent geliefd.

De ziel van het kind mag stromen naar buiten waardoor het zijn of haar unieke zelf kan ervaren. Dit geeft kracht. We zoeken samen naar de oorzaak waarom deze doorstroming niet goed verloopt en bespreken dit met omgeving. De omgeving veranderd mee! Het kan zijn dat hier aparte gesprekken voor nodig zijn en jij als ouder of begeleider ook een stukje meegroeit. Want groeien doe je bij Kernkind samen!

Om dit te kunnen uitvoeren maakt Kernkind gebruik van een aantal (kernkind)technieken:

* Er wordt altijd naar het kind gekeken vanuit een groter geheel, waarbij niet alleen het kind centraal staat maar ook de omgeving van het kind.
* Materiaal wat gebruikt wordt is gericht op de gevoeligheid van kinderen en benadrukt hun authentieke zelf zodat ze dichter bij zichzelf komen.
* Kinderen zijn zelf aan het woord, (leren) bepalen waar ze heen willen en spelen de hoofdrol.
* Bij het kind staat 'ik' centraal en daarnaast de verbinding met de omgeving.

Meer praktische informatie over de methode>>

 

 
 


 
 

Holistische gezondheid en kinderen
 
Het kind van nu
 
Positief omgaan met rugzakken


Balans tussen de ziel en het kind
 
3 ontwikkelingsfases kind in verbinding met de ziel
 
De basishouding van de volwassene
   Contact
Kernkind
info@kernkind.nl
Harderwijk