HomeKernkindOver mij   Diensten   Visie  Doe mee!  Youtube  AgendaBlogsContact              
 



Wat is holistisch opvoeden?
Auteur Diana Annegarn (Kernkind + het holistische familiehuis) 10-4-2019

Holisme komt vanuit het Griekse woord holos wat één geheel betekent. In deze maatschappij ga je bijvoorbeeld voor je gezondheid naar de huisarts waar naar het lichamelijke deel gekeken wordt, of naar de tandarts waar alleen naar de tanden gekeken wordt of naar een psychiater waar alleen naar het mentale of geestelijke deel gekeken wordt of naar een healer voor het energetische deel van jezelf.

Bij holisme kijk je niet naar al deze delen als afzonderlijke delen maar naar al deze delen als één geheel. Dus als je bijvoorbeeld naar de opvoeding kijkt dan kan een fysieke klacht van een kind ook een emotionele oorzaak hebben, een energetische oorzaak of voeding. Dit is een soort wijsheid of mensbeeld wat een rode draad vormt in heel veel dingen. Het kan gebruikt worden in de gezondheidszorg, in onderwijs of op de werkvloer en in dit geval ook bij de opvoeding.

Dus bij een holistische opvoeding kijk je naar het totaalplaatje. Er is bij een holistische opvoeding geen leefregel of regel dit uitlegt wat je moet doen. Het is een manier van leven of opvoeden die je toepast zodat jij en jouw kind een gezond en gelukkig leven kunnen leiden doordat je meer inzicht in jezelf krijgt. Het gaat ook niet over goed of fout maar over ervaring en samen groeien.

Op het moment dat je een holistische levensstijl of opvoeding gaat toepassen in jouw leven, word je meer jezelf en daardoor meer uniek. De boodschap is altijd dichter bij jezelf te komen en te ontdekken wat voor opvoeder jij wilt zijn, wie jij bent, wie jouw kind is en wie jouw kind wil zijn. De basis bij holisme is veiligheid.

Op holistisch opvoeden ga je uit van ontwikkelingsfases net zoals in de pedagogiek. Alleen bij een holistische pedagogiek voeg je nog wat dingen toe. Bij de reguliere opvoeding wordt er vaak gekeken naar de fysieke, emotionele en mentale ontwikkeling van het kind. Bij een holistische opvoeding ga je ook in op de energetische ontwikkeling en het zijnsniveau. Bij de mentale ontwikkeling denk je niet in hokjes of in beperkingen zoals bijvoorbeeld een cijfer of oordeel geven over het gedrag of over de prestaties van een kind, je gaat ervan uit dat het kind in staat is alles te kunnen wat het wil bereiken.

De manier waarop een kind iets kan bereiken is bij ieder kind anders en soms heeft het kind gewoon andere interesses. Het hoeft daarin niet beoordeeld te worden, we hoeven het kind alleen maar te helpen zien wat het zelf nog niet kan zien. De oplossingen en antwoorden die we zoeken liggen in het kind zelf, dat maakt het kind gelukkig, gezond en geeft focus.

De holistische opvoeding geeft meer ruimte aan een individu. Het geeft ook meer diepgang en ruimte voor zelfonderzoek of zelfreflexie wat heel leerzaam is en jou als ouder meer kracht geeft. Je krijgt meer bevestiging vanuit jezelf en je gaat minder op zoek naar bevestiging buiten jezelf, omdat een deel van jezelf in staat is goedkeuring te geven voor wie je bent en wat je doet. Deze bevestiging van binnenuit geeft een kracht die niemand jou kan ontnemen.

Bij holistisch opvoeden staat verbinding centraal, verbinding van het kind met zichzelf, met de ander, met de natuur en met de maatschappij. Daarbij zoeken we altijd naar het verbindende element en of een verbinding wel of niet goed stroomt. Dan kun je ook denken aan blokkades die er voor zorgen dat deze verbinding niet goed loopt.

Een kindje wat van zichzelf verwijderd raakt, kan ziek worden of in gedrag veranderen. Als ouder wil je natuurlijk weten hoe dat komt en wat je allemaal zelf kunt doen om dat te verhelpen. Door deze blokkades als gezin te onderzoeken leer je elkaar op een andere manier kennen en meer inzicht te krijgen in een situatie wat heel verhelderend werkt. Het gaat dan niet zo zeer om het oplossen van het probleem maar wat het met jullie doet. Wat uiteindelijk een oplossing kan zijn.

Bij een holistische opvoeding ga je ervan uit dat alles in verbinding is en je ziet dat als basisbehoefte van ieder mens om zichzelf te kunnen zijn en zich gelukkig te voelen. Daarbij ga je uit van een paar basisbehoefte die je als mens nodig hebt. Het kan zijn dat je zelf deze basisbehoefte tijdens het opgroeien hebt gemist en dat daar blokkades zijn ontstaan. Deze blokkades zorgen voor patronen en handelingen die vaak worden doorgeven aan de volgende generatie en zo al generaties lang.

Zodra volwassenen deze blokkades hebben, zullen ze dit niet bewust doorgeven. Het is vaak een onbewust proces en daar wil je misschien als ouder meer inzicht in krijgen. Wat geef ik onbewust door aan mijn kind? Wat voor effect heeft dat op mijzelf, mijn relatie en op de opvoeding? Door dit te onderzoeken wordt de opvoeding leuker, makkelijker en luchtiger. Met als boodschap eerst goed voor jezelf te zorgen zodat jouw kind jouw voorbeeld kan opvolgen.

Bij holistisch opvoeden ga je ook terug naar de basis. Wat is er tijdens de zwangerschap gebeurt? Wat is er tijdens de bevalling gebeurt? Hoe is de relatie tussen ouders? Wat gebeurt er op school? Hoe is de verbinding met de natuur? Door hier bewust naar te kijken kun je dit in de basis herstellen en er dus voor zorgen dat je het niet meer overdraagt naar de volgende generatie. Met als doel een gelukkige ouder en een gelukkig kind.

Misschien had je dat al wel, maar bij holisme zul je ontdekken dat er altijd wel nieuwe dingen te ontdekken zijn. Niet om druk op je gezin te zetten maar iedereen in het gezin een gevoel te geven dat iedereen er mag zijn, iedereen belangrijk is, iedereen respect verdient, iedereen gehoord mag worden en iedereen zich daarmee veilig voelt. Door te blijven leren ga je mee met de tijd en de nieuwe generaties na ons.

Iedereen mag weten dat hij of zij compleet is (holos=holisme) en daarvan uit zijn we altijd lerend. We hoeven niet alles te weten of alles perfect te doen. Van daaruit maak je altijd keuzes richting jouw doelen, verlangens, normen en waarde die passen bij wie je bent. Hoe meer blokkades jij uit jouw basis (opvoeding) weet los te laten hoe dichter jij bij jouw hart komt en hoe meer jij keuzes maakt die dichter bij jezelf staan. Als jij als ouder weer lerend durft te zijn, zul je zien dat je alles wat je nodig hebt in huis hebt om een goede ouder te zijn en nog veel meer.

Bij holistisch opvoeden maken we ook meer gebruik van de natuur, holistisch onderwijs en integratieve zorg. Je zult merken dat je op zoek gaat naar aanvulling bij mensen zelf ook holistisch zijn of holistisch werken. Dit komt omdat je merkt dat deze mensen ook naar jouw kind zullen kijken van uit een totaalplaatje. Ze kijken niet naar jouw kind vanuit een hokje of diagnose maar kijken naar andere mogelijke oorzaken die het fysieke, geestelijke, emotionele, energetische of mentale deel van jouw kind kunnen stagneren. Misschien is jouw kind wel hoogsensitief of vormt voeding een probleem.

Een goede therapeut begrijpt het belang dat jij als ouder zelf keuzes maakt samen met jouw kind omdat dit meer kracht geeft. Daarbij kun je soms wel inzicht gebruiken hoe je kunt kiezen en niet wat je moet kiezen. Uiteindelijk staat niets vast en daarom is het belangrijk zelf deze keuze te maken op weg naar jullie toekomst en leven. Daar liggen jullie dromen, normen en waarde, jullie persoonlijkheid en jullie eigenheid.



 
 


Blogs


<   
                > 
  3 ontwikkelingsfases van het kind i.v.m. de ziel   Pap, mam, ik heb een talent!   Holistisch opvoeden en kinderen   De lichtdragers en lichtwerkers in de kinderen   Het kind van nu  


  Kernkind
info@kernkind.nl
www.kernkind.nl
Harderwijk