Home   Kernkind   Over mij   Diensten   Visie  Doe mee!  Youtube  Agenda   Blogs   Contact              
 

Spiritualiteit: Is jouw kindje goed geaard? Via de chakra's leer je meer over jouw kind

Als je naar een healer gaat spreekt men over chakra’s. Dit zijn energie punten in het lichaam die jou iets vertellen over jezelf. Stroomt een energie punt goed of niet? Stroomt het niet goed dan kan je wel eens lichamelijke klachten hebben. Het schoonmaken van de chakra’s kan helpen om jouw energie weer goed te laten stromen. Uiteraard zal je je beter in jouw vel voelen. Maar de chakra’s hebben ook een psychische en emotionele betekenis. De locatie van de chakra kan precies vertellen wat deze emotionele problemen zijn. Het zal je helpen meer jezelf te begrijpen en de klachten die je hebt. Als je weet wat de oorzaak is van jouw klachten dan kun je het de volgende keer leren voorkomen.

Als men spreekt over het aarden van kinderen dan gaat dit over de 1e
chakra. Deze zit op de hoogte van de stuit en vertegenwoordig het gehele gebied van de stuit tot onder de voeten. Dus als je klachten hebt in dit gebied, dan kan dat door een blokkade komen in de 1e chakra. Aarden van kinderen is terug te vinden in de 1e chakra maar alle chakra’s zijn met elkaar verbonden. Dus blokkades zijn vaak ook terug te vinden in andere chakra’s maar zijn altijd verbonden met de 1e chakra.

Kinderen met klachten in hun 1e
chakra kunnen heel onhandig zijn, onzeker, weinig zelfvertrouwen, makkelijk omver te lopen, weinig zelfvertrouwen, weinig zelfinzicht, weinig eigenwaarde. De 1e  chakra gaat over kracht vanuit jouw basis. Over stevig in jouw schoenen staan en jezelf goed kennen.

Deze chakra blokkeert vaak bij gebrek aan vertrouwen. Deze ontwikkelt zich vanaf de conceptie tot een jaar of zeven. Bij healing gaat men uit van ontwikkelingsjaren van 7, maar helemaal precies komt dat niet. Vertrouwen kan het kind voelen vanuit zijn ziel in verbinding met de bron wat een dieper vertrouwen in het leven geeft. En een kind kan ook vertrouwen voelen vanuit de basis die het mee krijgt van de ouders in de eerste 7 jaar. Dit is het vertrouwen van uit het fysieke deel dus vanuit de mens of individu die het kind is. Het andere deel is vanuit de ziel gezien en afhankelijk of het kind vertrouwen heeft in bron.

Beide zijn belangrijk. In de eerste 7 jaar gaat het kind een ontwikkeling aan waarbij het leert zijn eigen kracht te vinden in verbinding met zijn ziel en bron en zijn lichamelijke zelf of ik-je. Het kind leert ontdekken wat dat lichamelijke deel is en leert zijn ik-je ontwikkelen. Het leert wat wel of niet kan en vormt daarmee de basis voor de volgende ontwikkelingsfase. Als de eerste ontwikkelingsfase al niet zo goed loopt dan heeft dat invloed op de ontwikkeling van de volgende fases.

Vaak gaan we aan de eerste 7 jaar voorbij en gaan we al heel snel naar de volgende twee fases van de basis. Namelijk de emotionele fase die van 7 tot 14 gaat en de talentfase die van 14 tot 21 gaat. Zodra het kind 21 jaar is, is de basis gevormd. Vandaar dat we er van uit gaan dat kinderen rond de 21 volwassen zijn. En in sommige culturen is dat al bij hun 18e. Het komt allemaal niet precies maar het is wel belangrijk. Bij andere theorieën zie je dit trouwens ook terug. Bijvoorbeeld in verschillende pedagogische visies, in de ontwikkeling van de herstenen, Chinese geneeswijze, Antroposofie en misschien nog wel meer.

Deze gehele periode van de ontwikkeling van de eerste 3 chakra’s is heel belangrijk voor een kind. Je geeft ze fundament mee waar ze op kunnen bouwen. Tevens zal het op 21 jarige leeftijd een nieuw fundament gaan bouwen. Ze zijn tenslotte volwassen en gaan hun eigen weg. Ze laten dingen los die ze geleerd hebben en leren door levenservaring weer nieuwe dingen waardoor hun fundament veranderd. Maar helemaal weg gaat het nooit. Het is de basis die je een kind mee geeft voor altijd.

Deze basis is natuurlijk altijd liefde. Maar kinderen dragen ook blokkades mee die in de 1e
chakra terug te vinden zijn. Deze blokkades ontstaan door vorige levens, trauma’s, opvoeding, omgeving en maatschappij. En deze kunnen de ontwikkeling beperken. Een kind kan bijvoorbeeld lichamelijke klachten hebben maar kan ook persoonlijke problemen hebben zoals gebrek aan zelfvertrouwen. In de 1e chakra vindt je ook de angsten van een kind. Daarom staat bij de 1e charka veiligheid en geborgenheid centraal.

De ontwikkeling van een kind bekijken vanuit de chakra’s is een manier. Er zijn natuurlijke ook verschillende manieren om de ontwikkeling te volgen en te ondersteunen.

Kinderen helpen te aarden
Kinderen hebben het nodig om geaard te zijn. Het helpt hun letterlijk in hun lichaam te zijn. De eerste 7 jaar zijn daarvoor bedoeld. Wie ben ik in verbinding met de bron met mijzelf. Zo zijn kleine kinderen nog heel dicht bij de bron en zie je daar rond de 6 a 7 jaar verandering in komen. Niet bij alle kinderen. Sommige kinderen blijven de verbinding met de bron heel sterk voelen. En sommige raken zelfs helemaal van zichzelf verwijderd als ze deze verbinding niet meer voelen. Het lichaam heeft een overlevingsmechanisme en kinderen zijn dat niet meer geaard. Ze zijn meer bezig met overleven dan met leven.

Rust
We kunnen kinderen helpen met aarden door ze te leren af en toe veel rust te nemen. Als ouder voel je heel goed aan wanneer jouw kind rust nodig heeft. Hier zo veel mogelijk gehoor aan geven is belangrijk. Het ene kind is het andere kind niet. Bij sommige kinderen is het heel moeilijk om ze rust te laten ervaren. Bij deze kinderen moet je het dus eigen leren wat rust is. Er zij verschillende manieren om rustig te worden. Bijvoorbeeld de natuur in trekken, tekenen, iets met regenboogkleuren doen, masseren bij kinderen, mediteren met kinderen, water en knutselen.

Natuur
De natuur zegt eigenlijk al alles wat we moeten weten. De natuur vertegenwoordigd onze ware natuur en brengt ons terug bij onze wortels en verbinding. Wat je in de natuur terug vindt is wie we zijn. Zodra we in de natuur zijn voelen we deze verbinding weer. Het hersteld onze verbinding. Er is eigenlijk bijna niets zo effectief als de natuur zelf. En het kost niets! De natuur is een wondermiddel om te aarden. Geaard zijn houdt ons gezond. Zowel geestelijk als lichamelijk. Het verbindt ons waardoor we kunnen voelen wie we in de essentie zijn. Iets waar je als kind zelf van verwijderd kunt raken door drukte met anderen kinderen of door school en opvoeding.

Spelletjes
Hele leuke spelletjes zijn: Springen, balansspelletjes, tennisballen onder de voeten houden en dan met je voet rollen, lopen op je bloten voeten of voetmassage.

Emotionele ondersteuning
Praten wat er gaat komen en veel uitleggen. Kinderen leren uiten. Zachte communicatie en niet schreeuwen. Eerlijke communicatie op basis van gelijkwaardigheid. Jouw kindje dragen in een draagdoek of draagzak, co-sleeping, borstvoeding, massage, niet haasten en leren loslaten.

Er is veel wat je zelf kunt doen. Maar het hangt natuurlijk altijd af van wat voor kindje jij hebt. Ieder kind heeft een andere reden om niet geaard te kunnen zijn. De reden licht soms wat dieper. De meeste kinderen voelen zich niet veilig om zichzelf te kunnen zijn. En heel veel kinderen zijn vaak heel gevoelig. Voor hun is er een andere boodschap. Maar voor ieder kind is het belangrijk zich veilig te voelen. En wat jouw kindje nodig hebt om veilig te blijven voelen is voor iedere ouder een onderzoekje waard. Zodat jouw kind geaard en op beide benen in het leven durft te staan.


 
 Blogs


<   
                > 
  3 ontwikkelingsfases van het kind i.v.m. de ziel   Pap, mam, ik heb een talent!   Holistisch opvoeden en kinderen   De lichtdragers en lichtwerkers in de kinderen   Het kind van nu  


  Kernkind
info@kernkind.nl
www.kernkind.nl
Harderwijk